Produkty
Miód Drahimski
Sztandarowym produktem wykonywanym w naszym gospodarstwie jest Miód Drahimski. Jest on nie tylko wyrobem, który cieszy się szczególnym zainteresowaniem i popularnością wśród naszych klientów. Stanowi także niewątpliwą dumę regionu zachodniopomorskiego. Miód Drahimski został bowiem wpisany w 2006 roku na krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. My zaś, jako członek Stowarzyszenia Producentów Miodu Drahimskiego, posiadamy certyfikat na jego wytwarzanie, co czyni z nas pewnego i godnego zaufania dostawcę.
Dzięki czystości okolicznego środowiska oraz trosce o pszczoły w naszych pasiekach powstają miody wolne od chemii. Produkty wytwarzamy stosując zasady Kodeksu Dobrej Praktyki Pszczelarskiej. W czasie zbiorów miodu pszczoły nie są dokarmiane. Nie korzystamy z substancji chemicznych takich, jak odstraszacze pszczół. Ponadto nie filtrujemy pyłków oraz nie pasteryzujemy miodu.
Odmiany Miodu Drahimskiego
Do kategorii Miodu Drahimskiego zaliczamy produkowane przy użyciu tradycyjnych sposobów odmiany miodu, z których każdy posiada inny, charakterystyczny smak i bogactwo wartości odżywczych. Oferujemy:
- miody wielokwiatowe – aromatyczne, a przy tym łagodne i słodkie. Mają mocno wyczuwalny zapach wosku i występują w różnych barwach. Polecane są alergikom i osobom zmagającym się z katarem siennym;
- miody rzepakowe – szczególnie słodkie i działające energetycznie. Charakteryzują się jasną barwą i mazistą konsystencją. Ich stosowanie wskazane jest w chorobach wątroby, miażdżycy czy w stanach zapalnych. Podobnie jak miody faceliowe bardzo korzystnie wpływają na stan skóry;
- miody lipowe – intensywne, lekko piekące i słodkie w smaku. Mają płynną konsystencję i żółtawe zabarwienie. Wyróżniają się działaniem antyseptycznym i uspokajającym. Znajdują zastosowanie w leczeniu chorób układu oddechowego, przeziębienia czy grypy. Ich lecznicze właściwości wzmacnia rozpuszczenie miodu w ciepłym mleku lub herbacie;
- miody gryczane – ostre oraz dość gorzkie. Mają ciemnobrunatną barwę i wyrazisty zapach kwiatów gryki. Są pomocne we wzmacnianiu ogólnej odporności organizmu, a także w leczeniu anemii, chorób serca i nerwicy. Zaleca się ich spożywanie osobom po zabiegach chirurgicznych;
- miody wrzosowe – mdło słodkie, a zarazem ostre i gorzkie. Mają galaretowatą konsystencję i bursztynowy kolor. Korzystnie wpływają na stan gardła, jamy ustnej i jej błony śluzowej.
Miody naszej produkcji szczególnie polecamy wszystkim tym, którzy jak dotąd nie mieli okazji ich spróbować. Pozostali klienci doskonale zdają sobie już sprawę z ich wyjątkowego smaku oraz właściwości i chętnie do nich wracają!