telefon  Detal: +48 603 565 267

telefon  Hurt: +48 661 076 886

kontakt  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie właściwości dla zdrowia mają miody?

Miód to produkt spożywczy naturalnego pochodzenia, który warto na stałe wprowadzić do jadłospisu. Nie tylko ze względu na jego szerokie możliwości zastosowania, ale przede wszystkim dlatego, że jest to żywność o korzystnych właściwościach zdrowotnych. Zawiera aminokwasy, minerały (potas, żelazo, wapń) oraz witaminy (B1, B2, B6, C, H, kwas pantonenowy i foliowy). Cechuje się działaniem bakteriobójczym (za co odpowiada nadtlenek wodoru), a każdy z jego rodzajów posiada inne właściwości. Co warto wiedzieć o miodach i ich rodzajach?

 

Powszechne rodzaje miodów

Patrząc na skład chemiczny miodu, można zauważyć, że ten zbudowany jest w około 70-80 procentach z cukrów, a w 10-20 procentach z wody oraz takich elementów jak: aminokwasy, proteiny, kwasy organiczne i inne. To bardzo dobre źródło węglowodanów, szczególnie tych szybko przyswajalnych (glukoza i fruktoza). Właściwości miodu, a także jego skład różnią się w zależności od miejsca i czasu zbioru, a także rodzaju opisywanego produktu spożywczego. Miody podzielić możemy na trzy grupy: nektarowe (o wyraźnym aromacie), spadziowe (cechują się działaniem bakteriostatycznym, pobierane są z igieł jodły, świerku i modrzewia, a czasami z liści dębu, leszczyny i lipy) oraz nektarowo-spadziowe. Omówmy prozdrowotne właściwości najpopularniejszych miodów:

  • miód lipowy: silne działanie antybiotyczne, polecany przy przeziębieniach, zapaleniu płuc, oskrzeli oraz grypie; zawiera olejki eteryczne, które wykazują działanie uspokajające i rozkurczające
  • miód wrzosowy: ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowany w cukrzycy typu II, działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, a także moczopędne; regeneruje florę bakteryjną jelit
  • miód akacjowy: regeneruje organizm po intensywnym wysiłku fizycznym i umysłowym, działanie uspokajające oraz wzmacniające; polecany przy leczeniu wrzodów żołądka, czy problemach z trawieniem 
  • miód rzepakowy: polecany osobom w podeszłym wieku, gdyż regeneruje osłabiony organizm, reguluje ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy; zawarty w nim bor wspomaga prawidłową budowę kości oraz pracę tarczycy
  • miód gryczany: przeciwdziała chorobom układu sercowo-naczyniowego, jego stosowanie polecane jest w trakcie infekcji organizmu, które skutkują gorączką, a także w problemach z pamięcią, słuchem i wzrokiem

 

Wartości zdrowotne miodu a choroby

Firma Miody Fujarskich oferuje sprzedaż miodu z własnej pasieki. Pod nazwą Miodu Drahimskiego kryje się pięć odmian nektarowych miodów pszczelich. Są to miody: wrzosowe, gryczane, lipowe, rzepakowe, wielokwiatowe. Każdy z nich radzi sobie lepiej lub gorzej w zwalczaniu oraz zmniejszaniu ryzyka wystąpienia poszczególnych chorób i infekcji. Regularnie spożywany miód naturalny niweluje oznaki zmęczenia, poprawia nastrój oraz ogólną jakość snu, działa pozytywnie na układ krwionośny. Jego stosowanie polecane jest przy chorobach układu oddechowego (szczególnie w pierwszej fazie przeziębień, korzystnie wpływa na odporność), walczy z chorobami układu pokarmowego (jak: zapalenie żołądka czy choroba wrzodowa żołądka). Miód stosuje się również w schorzeniach dróg żółciowych, wątroby oraz w schorzeniach układu nerwowego (działa uspokajająco, jest skuteczny w migrenowym bólu głowy, a także regeneruje organizm w przypadku osłabienia wynikającego z różnorodnych nerwic).

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.