Jak przechowywać miód?
Miód posiada wiele właściwości leczniczych oraz wzmacniających organizm. Aby wykorzystać jego wszystkie zalety, należy go odpowiednio przechowywać. Miód w słoikach można magazynować przez długi czas, choć należy wziąć pod uwagę, że jego konsystencja zmienia się wraz z upływem czasu. Ta przechodzić może ze stanu płynnego w skrystalizowany. Czy da się temu zapobiec? I czy właściwie miód może się zepsuć?
W jakich warunkach miód zachowa swoje cenne właściwości?
Niepoprawnie przechowywany miód nie tylko traci swoją moc, ale także zmniejsza się intensywność jego smaku i zapachu. Sposób zabezpieczenia miodu jest istotny nie tylko w mieszkaniu konsumenta, ale także już w pasiece. Ten naturalny produkt należy magazynować w regularnie wietrzonych pomieszczeniach, w których panuje wilgotność powietrza około 70 procent. Utlenienie miodu prowadzi do utraty cennych właściwości (jak: minerały, witaminy i mikroelementy). Jak zatem poprawnie go przechowywać? Istotnych jest parę czynników:
- ciemne i suche pomieszczenie (zbyt wilgotne powietrze doprowadzić może do pleśnienia, a w konsekwencji do zepsucia się miodu; z drugiej strony zbyt sucha przestrzeń doprowadzić może do wysuszenia miodu)
- szklany i szczelny słój (polecane jest używanie raczej ciemnego szkła, aniżeli plastikowych pojemników o niskiej jakości tworzywa, a w szczególności należy unikać metalowych naczyń – metaliczny zapach z łatwością przejdzie na miód)
- miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa (może to być jedna z szafek w kuchni, spiżarnia lub piwnica); właściwa temperatura mieści się w przedziale od 8 do 20 stopni Celsjusza
- nieszczelne naczynie, w którym przechowywany jest miód, może doprowadzić do jego fermentacji, taki produkt nie nadaje się do spożycia
- miód chłonie mocne i wyraziste zapachy, dlatego należy unikać magazynowania go z produktami o intensywnym zapachu
Należy mieć na uwadze to, że nawet w przypadku odpowiedniego przechowywania, może dojść do krystalizacji miodu. Od czego zależy ten proces? Przede wszystkim od pochodzenia miodu, zawartości dekstryn (czyli grupy złożonych węglowodanów, które zbudowane są z pochodnych cukrów prostych), a w końcu zawartości wody w miodzie. Krystalizacja to proces naturalny, który nie świadczy o psuciu się tego naturalnego produktu. W miodzie, który krystalizuje się w formę drobnoziarnistą lub gruboziarnistą, dojść może do nierównego przebiegu tego procesu. Aby ujednolicić masę, wystarczy regularnie ją mieszać. Po wstawieniu naczynia z miodem do ciepłej wody (należy uważać, żeby ta nie była za gorąca), proces krystalizacji zostanie odwrócony.
Zaufany dostawca a jakość miodu
Jeśli miód jest naturalny i nie posiada sztucznych wsadów, to dłuższe przechowywanie produktu nie zakończy się utratą jego cennych właściwości odżywczych. Oferta naszej firmy obejmuje wysokogatunkowe naturalne produkty pszczele: miody drahimskie, smakowe, ale i własnoręcznie przygotowane zestawy upominkowe. O wysokiej jakości naszych produktów regionalnych, świadczy członkostwo w Stowarzyszeniu Producentów Miodu Drahimskiego. Miód Drahimski to regionalny pszczelarski produkt, który kojarzony jest z powiatem drawskim i szczecineckim.