telefon  Detal: +48 603 565 267

telefon  Hurt: +48 661 076 886

kontakt  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czym się kierować przy wyborze miodu?

Doprawdy trudno byłoby sobie wyobrazić kuchnię bez miodu. Składnik ten ma po pierwsze cudowny, słodki smak, który doskonale nadaje się do tego, żeby doprawiać potrawy i napoje. Świetnie sprawdza się jako zamiennik cukru – ma znacznie bogatszy smak od niego, a słodzi równie dobrze. Walory smakowe nie są jednak jedynymi czynnikami, które decydują o popularności miodu. Równie ważne są jego właściwości zdrowotne. Miód jest bowiem naturalnym produktem, który pomaga w łagodzeniu objawów wielu chorób. Ze swojego doświadczenia wszyscy znamy działanie, jakie dodawany do herbaty miód wywiera w trakcie przeziębienia. Nie jest to jednak jedyna dolegliwość, na którą pomaga miód. Substancja ta nadaje się świetnie także w przypadku nadciśnienia, wrzodów żołądka, miażdżycy czy biegunek. Ogółem rzecz biorąc, miód nadaje się świetnie do leczenia naprawdę wielu chorób.

Poszczególne odmiany miodu

Na rynku jest dostępnych wiele różnych miodów. Czym się kierować przy wyborze tego produktu? Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób została wytworzona dana odmiana. Najlepiej jest oczywiście, jeżeli pochodzi ona prosto od pszczelarza. Nic tak nie smakuje i nic nie ma takich wartości odżywczych i zdrowotnych jak miód uzyskany w tradycyjnej pasiece. Istnieją oczywiście również sposoby na uzyskiwanie miodu na skale masową, ale nie cechują się one taką pieczołowitością i dbałością jak metody, z których korzystają autentyczni pszczelarze.

Wybierając miód, warto się zastanowić nad tym, z jakiej dokładnie odmiany chcemy korzystać. Istnieją bowiem różne typy tego produktu. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się miody:

  • wielokwiatowe
  • rzepakowe
  • lipowe
  • gryczane
  • wrzosowe

Każda z tych odmian cechuje się innym smakiem i innym kolorem. Najbardziej uniwersalny charakter posiadają jasne miody lipowe czy wielokwiatowe (uzyskiwane z różnych roślin), ale ciemne miody gryczane mają za to w sobie coś wyjątkowego. Warto więc wypróbować każdą z odmian, aby przekonać się o tym, która odpowiada nam najlepiej.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.