Czym charakteryzuje się mód gryczany i gdzie jest stosowany?
Miłośnicy miodu dobrze wiedzą, że występuje on pod wieloma różnymi postaciami. Jedną z ciekawych propozycji jest miód gryczany. Czym się on charakteryzuje? I jakie są zalety wynikające z jego spożywania? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Czym charakteryzuje się miód gryczany?
Miód gryczany jest pozyskiwany z gryki zwyczajnej, która kwitnie w lipcu i w sierpniu. Jego cechą charakterystyczną jest ciemny, herbaciany kolor (który pogłębia się jeszcze bardziej w przypadku wystawienia na promieniowanie słoneczne) oraz charakterystyczny zapach kwiatów gryki – na aromat miodu gryczanego składa się ponad pięćdziesiąt związków. Co ważne, miód ten ma także ostry smak, który sprawia, że nie jest tak uniwersalny, jak inne produkty. Miód z pasieki z biegiem czasu ulega naturalnemu procesowi krystalizacji.
Kiedy warto spożywać miód gryczany?
Miód gryczany wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Wynikają one m.in. z obecności witamin z grupy B, a także innych ważnych pierwiastków, takich jak magnez, wapń, sód, krzem, potas, fosfor, miedź oraz żelazo.
Regularne spożywanie miodu gryczanego:
- wzmacnia odporność – miód wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu sprawdza się zarówno w profilaktyce, jak i w przypadku trwającej infekcji,
- dostarcza naszemu organizmowi rutyny – substancja ta w połączeniu z witaminą C, wapniem, cynkiem i selenem sprzyja budowaniu odporności,
- pozwala zmniejszyć problemy z nadciśnieniem tętniczym – właściwości te wynikają z obecności acetylocholiny,
- ma delikatne działanie uspokajające, wyciszające, a nawet relaksujące.
Jeśli więc chcesz włączyć naturalny miód gryczany do swojej diety, zachęcamy Cię do sprawdzenia naszej oferty. Znajdziesz w niej pysze, tworzone z pasją produkty, które zachwycą Cię smakiem!